Scope 12 veiligheidsinspectie zonnepaneelinstallaties

Omega inspecteert al jaren zonnepaneelinstallaties. Je kunt gerust stellen dat dit een van de pijlers van ons bedrijf is. Niet voor niets staan wij daarom ook aan de wieg van de Scope 12 inspectieregeling! Verzekeraars eisen steeds vaker een scope 12 inspectierapport. Je kan gerust stellen dat ze het zelfs verplichten. Omega Energietechniek is Scope 12 gecertificeerd, dus als je een scope 12 inspectie door ons laat uitvoeren, weet je zeker dat de verzekeraar akkoord gaat met het rapport. Maar wat is een scope 12 inspectie?

Scope 12 richtlijnen

Volgens de scope 12 richtlijnen wordt je zonnepaneelinstallatie compleet gecontroleerd. Waar vroeger overal via verschillende regels diverse onderdelen gecontroleerd werden, stellen de scope 12 richtlijnen ons één format. Oftewel, alle verschillende regelingen in één uniform jasje. Volgens de scope 12 richtlijnen heb je twee verschillende manieren van inspectie; de Eerste Bijzondere Inspectie (EBI) en de Periodieke Inspectie (PI).  Als jouw installatie nog niet eerder aan een inspectie volgens de scope 12 richtlijnen onderworpen is, dan is een EBI noodzakelijk. Daarna ga je over op een periodieke inspectie. Deze interval van deze inspectie wordt volgens de scope 12 richtlijnen gebaseerd op de status van de installatie. Gemiddeld vindt elke 3 tot 5 jaar een Periodieke inspectie plaats.

Scope 12 opleiding

Hoe wordt je scope 12 inspecteur? Nou door middel van een scope 12 opleiding!  Tijdens de scope 12 cursus ga je aan de slag met onder andere:

  • Productkennis zonnepanelen en omvormers
  • Opbouw van Zonnepaneelinstallaties
  • Opleveren & Inspecteren zonnepanelen
  • Systeem documentatie en visuele controle
  • DC-zijdige metingen categorie I & II (indien van toepassing in TD18)
  • AC-zijdige meting en beproeving
  • Bouwkundige toepassing en controle
  • Inspectieplan
  • Rapportage en afmelding

Is dat iets voor jou? Of twijfel je aan je voorkennis? Dat kan natuurlijk. Zorg voordat je start met scope 12 training dat je voldoende elektrotechnische kennis hebt. Ook is kennis van de NEN 1010, 3140 en de opleiding scope 8 essentieel. Heb je dat, of twijfel je? Neem dan eens contact op met onze binnendienst over de scope 12 opleiding. Wij helpen je graag verder Je kan natuurlijk op de link klikken en meer lezen over onze scope 12 opleiding!

Scope 12 verplicht

De verzekeraar kan een inspectie volgens scope 12 verplicht stellen. De inspectie is volgens de wet (medio 2020) nog niet verplicht. Wij verwachten wel dat de scope 12 verplicht wordt. Dit komt doordat wij zien dat veel verzekeraars een rapportage volgens scope 12 verplicht stellen. Heb jij minder dan 40 panelen? Dan is de verzekeraar waarschijnlijk wat soepeler. Wij zien vaak dat een verzekeraar bij aantallen boven de 40 panelen een scope 12 rapportage verplicht stelt.

Wil je een SCIOS scope 12 keuring laten uitvoeren? Wees er dan vroeg bij aangezien een inspectie ingepland moet worden. Wij raden aan om rekening te houden met een inplantermijn van één maand. Het kan natuurlijk ook zijn dat we plek hebben, neem daarom altijd voor de zekerheid contact op met onze binnendienst. Dit kan per telefoon, via info@omegainspectie.nl of vul het indicatie kosten formulier op onze website.

Leave a Comment