I/V-curve zonnepanelen inspectie

I/V-curve zonnepanelen inspectie

Wil je weten wat de efficiëntie van jouw zonnepanelen is? Dit kan met een I/V-curve-zonnepanelen inspectie door Omega. Per string van de zonnepanelen installatie wordt een I/V-curve meting uitgevoerd om te bepalen of de installatie wel de maximale efficiëntie en opbrengst oplevert.

Wat is een I/V-curve zonnepanelen inspectie?

Door de I/V-curve te meten kunnen we o.a. erachter komen of een string maximale opbrengst genereert. Het kan namelijk zo zijn dat er ergens een storing is, denk hierbij aan een defect paneel of een slechte DC connector verbinding, waardoor de efficiëntie niet optimaal is. Met een I/V-curve inspectie kunnen deze storingen worden geconstateerd, waarna reparatie- en herstelwerkzaamheden kunnen worden opgestart. Met de I/V-curve inspectie kan de efficiëntie van de zonnepanelen gewaarborgd worden en kunnen tegelijkertijd gevaarlijke situaties die tot brand kunnen leiden voorkomen worden.

I/V-curve zonnepanelen inspectie: Door wie?

Een I/V-curve zonnepanelen inspectie kan momenteel nog niet uitgevoerd worden volgens de Scope 12 regeling. Er wordt hard gewerkt om dit te realiseren, maar tot die tijd zullen we het moeten doen volgens de NEN-EN-IEC 62446. De hierin opgenomen methode volgens Categorie 2 beschrijft precies hoe en wat er gemeten dient te worden.  De Scope 12 regeling draait enkel om veiligheid, wat onder categorie 1 metingen valt. I/V-curve (en ook thermografie) gaat om de efficiëntie, valt daarom onder categorie 2 metingen en is om die reden verplicht voor een I/V-curve inspectie. Uiteraard voldoen alle I/V-curve zonnepanelen inspecteurs bij Omega aan de eisen om deze metingen uit te voeren met de juiste kennis en kunde.

I/V-Curve inspectie: De uitvoering

De uitvoering van een I/V-curve zonnepanelen inspectie dient aan drie parameters te voldoen.

  1. Een opgeleid inspecteur die metingen kan uitvoeren en interpreteren.
  2. Geschikte meetapparatuur om de I/V-curve te meten.
  3. Voldoende instraling op de zonnepanelen en tevens een stabiele instraling. Voor een I/V-curve meting is het van belang dat het onbewolkt is om een nauwkeurige meting uit te kunnen voeren.

Gaan wij koffiedrinken?

Interesse in de kunsten van onze experts? Nodig ons dan uit voor een kop koffie! Wij praten u graag bij over de eindeloze mogelijkheden van een zonnepanelen inspecties, onze overige kwaliteiten en natuurlijk over hoe u beter kunt worden van de diensten van Omega Energietechniek! Voor het maken van een afspraak kunt u even contact op te nemen met telefoonnummer 088-20 56 101.

Informatie aanvragen over inspecties

Vul onderstaand formulier in

Meer informatie?

Neem contact met ons op

088 20 56 101